Popa Falls en Ethosa Nationaal Park - Reisverslag uit Victoria Falls, Zimbabwe van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu Popa Falls en Ethosa Nationaal Park - Reisverslag uit Victoria Falls, Zimbabwe van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu

Popa Falls en Ethosa Nationaal Park

Blijf op de hoogte en volg Jolijn en Edwin

01 Oktober 2019 | Zimbabwe, Victoria Falls

Inmiddels alweer even geleden dat we ergens WiFi hadden maar dan vandaag kwam het er dan van om een nieuw verslag te uploaden.
Een korte terugblik van afgelopen week.

Woensdag 18 september zaten we nog op de Old Drift Lodge. We stonden om 5:30 op voor de ochtend game drive. We zagen 's ochtends zebra's, giraffe en olifanten. We maakte nog een korte stop en dronken koffie en thee. Rond 9:30 waren we terug op de lodge dus gingen we ontbijten. Na het ontbijt lekker gerelaxed op de veranda en in de namiddag nogmaals een gamedrive. Deze keer zagen we eerst een olifant en een krokodil, zebra's en giraffe. Toen we later bij de rivier stopte stonden we midden tussen een groep van wel 30 olifanten die stonden te spetteren in het water. Dit was een mooi gezicht. Aan het einde van de game drive dronken we nog een rood wijntje en een Amerula (soort Bailies alleen dan fruitig) aan de waterkant van de Zambezi. Toen we terug waren van de game drive konden we direct aanschuiven voor het diner. Deze keer had Edwin Koedoe (soort hert) en ik varkensmedallions. Na het diner was het alweer bedtijd.

Donderdag 19 september was het helaas al weer tijd om te vertrekken hier vandaan. We ontbeten eerst voor de laatste keer (voorlopig) met gebakken eitjes en rond 9:00 stapte we in de auto. De grens over van Zimbabwe naar Botswana ging prima, alleen was het wat drukker. En 100 km later de grens over van Botswana naar Namibië ging ook vlotjes. Rond 16:00 arriveerde we op de camping in Popa Falls. Dit is geen waterval maar een soort stroomversnelling met eilandjes van de Okavanga. We konden zelf een plaatsje op de camping uitzoeken. Om 18:00 nog een wandelingetje gemaakt op de camping en wat gegeten in de bar van de camping. Later bij de tent nog koffie en thee gedronken en daarna na bed.

Vrijdag 20 september was een relax dagje. We stonden rustig op en deden wat boodschapjes in het winkeltje in het dorp. (voornamelijk blikvoer want er is geen vers te krijgen haha) Na de boodschappen hebben we ontbeten en rustig koffie en thee gedronken. Rond 12 uur nog een wandeling op de camping gemaakt en 's middags lekker aan het zwembad gelegen. Rond 18:00 eten kokend en een kampvuurtje stoken. En rond 21:30 weer naar bed, want de ochtenden beginnen hier ook vroeg.

Zaterdag 21 september gingen we naar Mahango Game Reserve. We stonden rond 8.00 uur op. De tent inklappen, ontbijten en om 9:00 uur konden we wegrijden. We moesten onderweg al wel de bandenspanning af laten lopen want we reden op gravel en zandwegen. Het was een mooi park wat aan de Okavanga lag. We zagen onderweg impala's, koedoes, struisvogels, hippo's, waterbuffels en verschillende vogels. Er waren hier maar 2 routes, een gravelweg en een zandweg alleen voor 4x4. We hebben beide routes gereden en we concludeerde dat je inderdaad een 4x4 nodig had voor de zandweg. Bij de waterhole een broodje gesmeerd onderweg en toen weer terug naar de camping waar we rond 14:30 aankwamen. Door al het gehobbel waren de eieren geklutst in de koelkast dus die konden we schoonmaken. Later nog even relaxed voor de tent gezeten en rond 18:00 aan het eten begonnen. Daarna nog koffie en thee en toen was de avond alweer om.

Zondag 22 september stond de wekker om 6:30 want we moesten ongeveer 620 km rijden naar Ethosa. Het was erg rustig onderweg, bijna geen auto's gezien maar wel veel mensen wandelend in nette kleding op weg naar de kerkdienst. (op de autoradio was die ochtend overigens ook alleen maar kerkmuziek) Onderweg 2x gestopt voor boodschappen en om te tanken. Rond 14:45 kwamen we aan op Namutomi rest camp en klapte onze tafel en stoelen uit. Het was hier erg droog en stoffig. Ook hier reden we op gravel wegen dus onze tassen, achterin in het bakkie, zagen wit van het stof. We besloten om nog een klein rondje door het park te rijden. We zagen onderweg blue wildebeast, zebra's, giraffe en impala's. Rond 18:00 weer terug op de camping. Even de tent opzetten en eten koken. Na het eten liepen we na de verlichte waterhole en daar spotte we een jakhals. Rond 22:00 terug naar de tent.

Maandag 23 september stonden we rond 6:30 op want we konden niet meer slapen vanwege andere campinggasten die hun tent al aan het inpakken waren. Na het ontbijt reden wij om 7:30 het park in. We vervolgde onze reis naar de volgende camping in Ethosa, Halali rest camp. Onderweg reden we langs verschillende waterholes. We begonnen met de Dik Dik drive, een van de 2 plekke op de wereld waar de Damara Dik Dik zich nog bevind. Het is familie van de eland maar weegt slechts 5-6kg. We hebben er verschillende gezien. Bij de volgende waterhole zagen we een roofvogel en een neushoorn. Later op een picknick plaats gestopt om koffie en thee te drinken. Na de stop reden we na een half uur tegen een groep auto's/safari bussen aan. Deze waren gestopt voor leeuwen. Wij konden er met de auto niet echt meer door/bij dus sloten we achteraan in de rij voor een foto. Dat achteraan werd opeens vooraan omdat er een leeuw uit het hoge gras kwam ter hoogte van onze auto. Dit was prachtig, nadat we de leeuwen even bewonderd hadden, reden we weer verder. Rond 13:30 kwamen we aan op de camping. We maakte lekkere pantosti's als lunch en reden daarna het park nog even in. We stopte bij Ethosa lookout, hier kon je de zoutpan bewonderen, niets dan wit en heel stoffig. Onderweg zagen we nog een Black Rhino. Weer terug op de camping gingen we nog bij de waterhole kijken. (elk resort/camping heeft een verlichtte waterhole die je veilig kunt bezichtigen) Hier zaten we heerlijk te genieten van de zonsondergang met een wijntje. We zagen in het donker hier nog 4 hyena's en een neushoorn.

Dinsdag 24 september ging de wekker om 5:00 maar dit vonden we toch gekkenwerk tijdens de vakantie dus draaide we ons nog eens om. Om 6:30 wet het al licht dus toch maar eruit. Ontbijten, tent inklappen het vaste ochtend ritueel. Rond 7:30 reden we weg. Het was al best druk in het park met auto's want de meeste kans op dieren heb je ook in de ochtend. Rond 8:30 zagen we enkele auto's stil staan op de hoek van een weg richting de waterhole (Charitsaub). De vegetatie was hier een soort steppe, met gras. En we hadden weer geluk want onder de boom lagen 2 leeuwen. Een jong mannetje en een vrouwtje en in totaal waren ze met z'n 4en. Heel mooi om dit te zien en achter ons ontstond een opstopping zo druk was het inmiddels met auto's en bussen. Later zagen we nog een mooie roofvogel en een jakhals. Rond 11 uur stopte we voor koffie en thee. Onderweg zagen we nog meer imlala's, orynx en struisvogels. Rond 12:45 kwamen we aan in Okakaujo. Hier lunchtte we in het restaurant. 's middags zagen we nog wat olifanten en een Black Rhino. Rond 16:30 terug op de camping. De tent opzetten en koken. Rond 18:30 richting de waterhole voor de zonsondergang. Het was een waar fluitconcert, al die vogeltjes die kwamen drinken. We zagen ook nog een jakhals en hyena's. Later nog 1 neushoorn en toen kwam er nog een bij. Maar dat werd grommen en een klein gevechtje want er werd er 1 de plas in geduwd. Rond 20:45 terug na de tent en na de koffie en thee naar bed.

Woensdag 25 september stond de rit naar Olifantrus camp op de planning. Hier zouden we ook weer 2 nachten zitten. Om 6:00 ging de wekker zodat we om 7:00 konden vertrekken. Om 8:45 stopte we bij Okakaujo camp om daar bij de waterhole thee te drinken en in het dagboek te schrijven. Om 9:30 vervolgde we onze trip. Onderweg kwamen we verschillende dieren tegen bij de waterholes maar het landschap veranderde ook en werd meer steen en kalahari zand (rood zand). We zagen ook veel dode dieren, vooral overblijfselen en botten, dus we wisten dat hier ook wel weer roofdieren zaten. Rond 14:30 kwamen we aan op camping Olifantrus. We zochten ons plekje op en klapte de tent uit. Daarna keken bij de waterhole. Hier zagen we impala’s en zebra's drinken. Tussendoor even terug om te koken en na het eten weer na de waterhole om de zonsondergang te zien. Hier was het licht op de plas rood in het donker, lastig te fotograferen maar wel goed met eigen ogen de dieren gezien. 2 grote olifanten genoten van een modderbad en er kwam nog een neushoorn drinken. Rond 22:00 terug naar de tent.

Donderdag 26 september stonden we rond 7:00 op. Het vaste ritueel van tent inklappen en ontbijten. Na het ontbijt even thee drinken bij de waterhole en om 8:15 reden we het park in. We reden even langzaam omdat er een termietenheuvel midden op de weg lag en toen stopte een tegenligger. Die vertelde ons dat bij de eerste waterhole er leeuwen te zien waren die net iets gegeten hadden. En aangekomen bij Okawao zagen we direct 3 leeuwen onder de boom liggen uitbuiken en verderop bij de waterhole lag nog een halve orynx en daar lagen nog 3 leeuwen bij. Heel gaaf om dit zo te zien. We reden verder naar de volgende waterhole maar die was droog (zoals best wat waterholes hier vanwege de hitte). Nog geen 500 meter na die inrit trapte Edwin hard op de rem. Hij had een grote mannetjes leeuw gezien. En ja hoor, een stukje in de achteruit lag een prachtige leeuw met manen, die zich niet makkelijk liet fotograferen achter al het blad. Er lag ook een vrouwtje bij. Wat een geluk, 2x leeuwen gezien op 1 dag! We reden verder maar het was nog steeds erg stoffig. Rond 12:30 kwamen we aan bij Dolomite camp. (waar we morgen overnachten) We namen hier een tosti te lunchen en reden rond 13:30 weer verder. Bij dolomite waterhole, die lag onder de berg huisjes, zagen we veel dieren, een kudde olifanten van 8, giraffe, springbok, orynx, zebra's, struisvogel. Een mooi gezicht was dat. We vervolgde onze trip langs nog een waterhole. Hier lag een net aangevreten zebra waar wel 3 aasgieren en 4 andere grote vogels bij zaten. Dit was ook indrukwekkend om te zien. Uiteindelijk arriveerde we rond 15:00 weer op de camping. We zaten een poos aan de waterhole en werkte het dagboek en de voorbereiding van het blog bij. Rond 18:30 naar de tent om eten koken. S'middags kwam er nog een hele grote olifant drinken. 's avonds nog bij de waterhole gezeten en daar zagen we 3 neushoorns en een hyena. Daarna terug naar de tent.
Vrijdag 27 september, wat bizar op te beseffen dat we al 2 weken op pad zijn en nu dus op de helft van onze vakantie zitten. Vandaag werden we vroeg wakker door andere camping gasten. Om 5:00 uur was er al een hoop kabaal. We draaide ons nog maar een keer om en stonden uiteindelijk om 7 uur op. Tent inklappen, ontbijten en daarna nog even bij de waterhole kijken. Hier spotte we een elandantilope, die hadden we nog niet eerder gezien. Om 9 uur reden we de camping af, op weg naar Dolomite Resort. Weer via waterhole okawao in de hoop op roofdieren. En ja hoor, wederom 3 leeuwen die onder een boom lagen uit te buiken na wederom een orynx. De resten ervan was voor de jackals en de aasgieren, wel 10. Onderweg verder richting Dolomite camp kwamen we niet veel wild life tegen, totdat we rond 11.00 uur bij waterhole rateldrift aankwamen. Hier stonden zebra's, impala’s, orynxen, giraffe en zaten roofvogels. Deze hadden enkel oog voor een leeuw die net een zebra als lunch had klaar gemaakt. Hij begon er alleen nog niet aan omdat de leider die verderop onder een boom lag toe te kijken eerst mag eten. We hebben een half uur gewacht maar de grote mannetjes leeuw bleef lekker liggen. Bij de waterhole van Dolomite hebben we een boterham gegeten en zijn daarna na het camp gereden om in te checken. Dit x geen tentje uitklappen maar een prachtige luxe hut met privé zwembad op een bergkam. We hebben prachtig uitzicht over de vlakte met alle dieren die komen drinken en badderen bij de waterhole. We hebben nog ff het een en ander aan kleren gewassen en daarna heerlijk met verrekijker op het ligbed turen vanaf het balkon. Om 18.30 was het diner klaar voor ons. Vooraf voor beide een quiche. Als hoofdgerecht had Jolijn een karbonade en Edwin impala steak en uiteraard nog een heerlijk toetje na. Lemon cake net blauwe bessen saus. Na het eten nog een drankje in de bar en daarna heerlijk slapen in een groot bed.

• 01 Oktober 2019 - 18:02

Jop :

Wat een prachtige reis maken jullie , groetjes

• 01 Oktober 2019 - 23:01

Marja Heesakker :

Al veel moois gezien
    Geniet van deze mooie reis

• 02 Oktober 2019 - 07:28

Twan:

Prachtige ervaring, geniet er van!

• 02 Oktober 2019 - 17:04

Lenie:

Wat een belevenis en de vele wilde dieren die jullie al gezien hebben.
    Geweldig ga lekker verder met jullie reis en geniet van alles.

• 02 Oktober 2019 - 17:37

Dicky Van Gaalen:

Wat hebben jullie weer veel meegemaakt, geniet van alles wat jullie tegenkomen

• 02 Oktober 2019 - 20:23

Yvonne:

Wauw! Heel gaaf! Geniet ervan samen!