Mosa - Reisverslag uit Viljoenskroon, Zuid-Afrika van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu Mosa - Reisverslag uit Viljoenskroon, Zuid-Afrika van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu

Mosa

Door: jolijnvangaalen

Blijf op de hoogte en volg Jolijn en Edwin

09 Mei 2011 | Zuid-Afrika, Viljoenskroon

Hoi allemaal, ik heb eindelijk mijn Sotho nickname gekregen op de hospice, Mosa. Dit betekend: ik geef veel om mensen en om de kinderen. Hihi en dit klopt ook!
Dus zo word ik de laatste daagjes nog genoemd op de hospice.

Ik was gebleven bij dinsdag 3 mei.
Om half 8 ging de wekker en ik had nog niet echt zin om op te staan. Snel ontbijten en daarna na de hospice. Er waren vandaag weer een stuk of 5 kindjes niet aanwezig die er vorige week ook niet waren. Ik had Thato lekker de fles gegeven en daarna met de kindjes gespeeld. Om 12 uur gingen we naar de townships kijken of de kindjes die niet op de hospice waren thuis waren, maar daar was ook niemand aanwezig. Daarna bracht Chris ons naar de B&B en gingen we lunchen. ’s Middags heb ik aan school zitten werken op de hospice en om half 4 liepen we terug naar de B&B. Er was vandaag nog geen pakketje aangekomen. Toen gingen we avondeten. Ik heb nog op msn gezeten en daarna tv kijken en rond half 12 gingen we slapen.
Woensdag 4 mei (dodenherdenking)
Vandaag hadden we een babyshower van de schoondochter van Marthie, Geraldien. Een babyshower is als een soort hi-tea waar Geraldien allemaal kadootjes krijgt en een gezellig samen zijn is met veel tea en lekkers. Na de tea gingen maartje en ik nog even het dorp in om wat spulletjes te kopen. Daarna lunchen op de B&B en s’ middags lekker zonnen want het weer was heerlijk! Marthie was op de B&B en vroeg of ik mee ging naar het postkantoor, daar aangekomen lag er in het kluisje een briefje waarmee ik mijn pakketje op kon halen maar de rest van het postkantoor zat al dicht dus ik kan het morgen pas ophalen. Als avond eten hadden we sinds tijden lekker eten, kip kerrie met ananas uit blik hihi! Om 7 uur kwam Faure ons ophalen om te kom kuier met nieuwe mensen bij zijn huis. Het was erg gezellig. We hadden om 8 uur ook 2 minuten stilte gehouden. Daarna belde mama nog en we hadden het nog over Thato gehad, het jongetje van 4 maanden die ik ga adopteren. We hadden lekker 3 kwartier gebelt. Om kwart over 11 bracht Faure ons weer naar de B&B en daarna lekker slapen.
Donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag)
Ik stond om half 8 op en ging direct ontbijten. Daarna liepen we naar de hospice en eenmaal daar zongen we lang zal ze leven voor Chris (de manger) die werd vandaag 34 jaar! We gaven de kindjes hun ‘ontbijt’ en daarna gingen we naar een secundary school in de townships. We kregen daar een rondleiding en een stel studenten kwamen een Duits lied voor ons zingen en ze wilden dat wij hun hielpen met de uitspraak. Dit werd lachwekkend want ik kan totaal geen Duits! Het was leuk om een keer een school te zien. Chris bracht ons terug naar de B&B en daar gingen we lunchen. ’s Middags liepen we bijtijds terug want Chris had een grote verjaardagstaart besteld en we gingen dit samen met de kinderen vieren. Het was echt heel leuk, we hadden alle tafels en stoeltjes van de kinderen buiten gezet en het was net een groot kinderfeestje. De kinderen zongen voor Chris en hij snee de taart aan. Ik genoot ervan om Chris zo te zien en de kinderen genoten er ook van. Een ander meisje kreeg vandaag slecht familienieuws te horen. Ik had mijn pakketje opgehaald en vond het echt heel leuk (dankjewel hiervoor!). Er zaten tijdschriften, stroopwafels, dropjes, een kaart en kadootje en nog een kadootje nog voor mijn verjaardag. Erg leuk vond ik dit! We gingen ’s avonds naar Lynette om op internet te gaan. Rond 11 uur waren we terug op de B&B en gingen we slapen.
Vrijdag 6 mei
Vanochtend stond ik om kwart over 7 op en ging ff snel douchen en toen met Maartje ontbijten want Chris kwam ons om 8 uur ophalen om achter de busjes in de townships aan te rijden die de kinderen ophalen. Dit was wel leuk om te zien, de kinderen waren enthousiast om in de busjes te gaan. Toen kwamen we alweer aan op de hospice. We gingen de kindjes eten geven en daarna kwam Lea naar ons toe en die vroeg of we mee gingen naar de kliniek om voor een jongetje zijn medicijnen voor tuberculose te halen. Om 11 uur waren we weer terug op de hospice en ging ik nog lekker met de kindjes buiten spelen en daarna eten geven. We liepen terug naar de B&B om te lunchen. ’s Middags ging ik tv kijken en aan mijn opdrachten werken. Om half 5 kwam Chris ons ophalen want het andere meisje moest toch terug naar NL voor familieomstandigheden. We hebben heerlijk geshopt op het vliegveld een veel leuke souvenirtjes kunnen kopen. Op de terugweg gingen we weer bij Wimpy’s eten en rond kwart voor 12 waren we thuis. Om 12 uur was Eefje jarig en we bleven nog tot 2 uur op.
Zaterdag 7 mei
Ik was om half 9 al wakker en ging maar ontbijten. Daarna Nederlandse tv kijken, op internet mailen en nog op msn. Toen was het al bijna 1 uur en ik moest snel een boterham eten want Marthie kwam ons ophalen om naar Potchefstroom te gaan winkelen. We gingen lekker shoppen en om half 7 kwam iedereen naar Pots toe en we gingen daar bowlen. Daarna gingen we met z’n alle bij de italiaan eten. Rond 11 uur waren we weer terug op de B&B en Edwin belde nog een half uurtje. We bleven nog op tot 1 uur en gingen toen slapen.
Zondag 8 mei
Ik had lekker uitgeslapen tot 11 uur. Toen kwam Werner op de koffie en hij bleef bij ons tot 3 uur kuier. We hadden ook nog op de landkaart gekeken hoe we zouden moeten gaan rijden naar de Kruger Wildtuin en St. Lucia. ’s Middags heb ik op internet gezeten en weer aan mijn opdrachten gewerkt. Om half 6 even warm eten en daarna na Lynette op skype met papa, mama, Twan en Edwin. Met Lynette hebben we het ook nog over de reis gehad. Ze heeft ook nog wat dingen laten zien op google maps. Om 10 uur liepen we terug naar de B&B en we gingen nog lekker kletsen. Ik typte nog gauw mijn verhaal om op internet te zetten.

Nu is het echt aftellen geblazen, nog maar 5 nachtjes en dan is Edwin hier! Dan gaan we heerlijk genieten van onze vakantie!

Veel liefs en knuffels!
Mosa (Jolijn)

• 09 Mei 2011 - 01:03

Ton Van Kampen:

Weer helemaal op de hoogte Mosa! Geniet van je laatste dagen op de hospice.

• 09 Mei 2011 - 06:00

Willy Jeurissen:

Hoi Mosa,

Even je verslag gelezen voordat ik ook weer naar mijn "peuters"ga!
    Wat doen jullie daar goed werk, en wat zul je de kindjes missen als je weer thuis bent!

• 09 Mei 2011 - 06:08

Dicky Van Gaalen:

dag Mosa.

Wat een mooie naam heb je gekregen. Nog een paar dagen genieten en werken bij de hospice en je schoolopdrachten maken. Dan anders genieten. Vakantie en weer heel veel moois van Zuid-Afrika zien.

Kus
    Mama

• 09 Mei 2011 - 06:22

Lenie En Sander:

Hoi Jolijn Mosa,
    weer een mooi verhaal. Je hebt er een mooie bij naam gekregen. Nog een antal daagjes bij de kindjes en dan nog lekker vakantie.

Geniet van dit alles het is zo voorbij tot over een paar weekjes.

Nu ga ik effe de was strijken.

Groetjes van Lenie en Sander die zit nu op school en heeft dit nog niet gelezen.

• 09 Mei 2011 - 07:20

Lous:

Hoi Mosa,

Grappig zeg een nieuwe naam voor jootje! Meid nog ff volhouden en dan zie je vriendje alweer. Geniet daarna van een heerlijke vakantie en weer terug naar het zonnige nederland!

Liefs lous

• 09 Mei 2011 - 08:48

Marieke:

Lieve Jolijn!

Wat een toepasselijke naam hebben ze aan jou gegeven! Ik had nog heel wat bij te lezen van je verslagen (vanwege scoutingkamp en schooldrukte) maar het is me gelukt! Ik zie dat je het nog steeds erg naar je zin hebt, maar ook dat het aftellen alweer begint! Jammer, maar ik denk dat het ook wel weer tijd wordt om weer het normale leventje op te pakken. Maar voor nu nog heeel veel genieten en ik zie je hopelijk snel weer!

(p.s. Niet te bruin terug komen hea!)

• 09 Mei 2011 - 08:54

Gery:

Hoi Mosa,

klinkt goed en past ook echt bij je...!!
    Nog even de laatste loodjes op de hospice deze week en dan kun je volgende week het land gaan bekijken. maar pas op met in 't park rondrijden met open deuren van de auto.
    Liefs gery XXX.

• 09 Mei 2011 - 16:39

Laura&Erik:

Mosaaa!
    Elke keer als ik je verhalen lees geniet ik weer van al t goede wat je daar doet! Super!

Wat een drupskesss die kinderen zeg!
    Daar gaat mijn juffenhartje echt sneller van kloppen! :p

Super toff dat je Neo gaat adopteren! Die steun zal zeker goed voor hem zijn!
    Nu lekker genieten van de laatste daagjes en afscheid nemen van de kids! Dat zal vast niet makkelijk zijn!

heeeel veel plezier met eddie, en tot over 3 weken! :D
    Suuuuper bedankt (nogmaals) voor je lieve kaart!

xxx(L)

• 09 Mei 2011 - 19:02

Marja Heesakker:

Hallo Mosa,
    Nog een paar daagjes op de hospice
    en Edwin is er.
    Geniet van de vakantie samen met Maartje en haar ouders.
    Mooi verslag weer en foto's.
    we zijn weer helemaal op de hoogte.

groetjes Marja

• 09 Mei 2011 - 20:53

Riny Brands:

Hallo Jolijn.
    Ze zeggen nog wel eens, dat je snel van baan kan veranderen,maar bij jouw is het snel van naam veranderen.
    Dat is toch wel even heel mooi,dat je die naam hebt gekregen.En dan de betekenis van de naam, dat klopt helemaal.Dat hele gebeuren van de kindjes, en het omgaan ermee, zit bij jouw in het hart, en dat neem je mee naar Holland.Beste Mosa, nog heel veel plezier, en geniet ervan.
    Groetjes Rien Brands.

• 10 Mei 2011 - 10:31

Linda:

hey meisj...
    leuke toepasselijke naam voor jou ;)
    nog een paar daagjes en edwin is weer bij je... wat zal dat fijn zijn denk ik. nog 2 weekjes en dan zien we je weer.. is al veel te lang gelede ;) nog heel veel plezier met al het goede wat je daar doet en met jullie vakantie ;)
    Tot snel!!

x x x Linda

• 10 Mei 2011 - 10:56

Dien:

Hoi Jolijn, wat mooi weer dit verhaal. De laatste loodjes???? Ik denk dat jij het buiten het feit dat je je familie en vriendje moet missen, heel erg naar je zin hebt gehad. En dat je een fantastische tijd hebt gehad. Straks komt Edwin en dat is helemaal tof. Ga lekker genieten. Want voor je t weet moet je weer afscheid nemen van al die lieve kids en mensen die je daar hebt mogen leren kennen. Super dat je Neo gaat adopteren.....Jolijn ik ben kei trots op jou!!!!! Xxx Dien

• 10 Mei 2011 - 12:52

Niermala:

Hey Mosa,

Ik denk dat je deze betekenisvolle naam in je verdere leven met je mee zult dragen. Het is in ieder geval een naam dat bij je past.
    Wat leuk om je verslag te lezen. Door drukte ed heb ik weinig van laten horen, maar ik ben weer op de hoogte. Geniet er lekker van en zeker als je vriend er is. Trouwens, mooie foto's.
    Tot je volgende verslag.

Groetjes Niermala

• 10 Mei 2011 - 15:00

Riny Brands:

Beste Mosa.
    Ik heb nog een naam bedacht voor Mosa,als Edwin komt.
    Ik vind dit wel mooi toepasselijk,
    Mo-Mooi-Sa-Samen.
    En zo hebben we nog gelachen,met je moeder op het werk.
    Ik zei dat zal ik Jolijn nog even mailen.
    Dat vond ze wel leuk.
    Groetjes Riny Brands.