Werkweekje en vrijdags Edwin ophalen! - Reisverslag uit Hazyview, Zuid-Afrika van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu Werkweekje en vrijdags Edwin ophalen! - Reisverslag uit Hazyview, Zuid-Afrika van Jolijn en Edwin Heesakker - WaarBenJij.nu

Werkweekje en vrijdags Edwin ophalen!

Door: jolijnvangaalen

Blijf op de hoogte en volg Jolijn en Edwin

15 Mei 2011 | Zuid-Afrika, Hazyview

Hallo allemaal,

Nog maar 2 weekjes en dan zit het er hier weer op. Ik schrijf nu vanuit ons huisje in het dorpje Hazyview en ons park heet Sanbonani. We kijken uit op een prachtig riviertje en kunnen nog lekker buiten op het balkonnetje zitten want het is nog 20 graden.

Ik was gebleven bij maandag 9 mei.
Vanochtend stond ik om half 8 op maar ik was nog erg moe. We gingen ontbijten en liepen om kwart over 8 aan na de hospice. De kindjes lekker eten geven en de fles. Een baby’tje was al 2 weken niet op de hospice en dat was nogal zorgwekkend. We gingen samen met Chris de township in op zoek naar zijn huisje. Hij woonde bij zijn moeder die als ‘smoes’ gaf dat het baby’tje er niet was dat ze elke ochtend ergens anders moest werken en dan vroeg op moest en niemand anders kon met het baby’tje bij de taxi ophaal plaats gaan staan. Ze beloofde aan Chris wel dat het baby’tje nu voortaan zou komen. Toen we terug waren op de hospice ging ik op de daycare voorlichting geven over hoe ze moeste voorkomen om TBC te verspreiden. Ik had van de GGD in Nederland posters gekregen met het plaatje hand voor de mond tijdens hoesten. Ik legde aan de moeders uit waar het over ging en hun vertaalde dat vervolgens naar de kinderen. Ik had ook 2 ‘ik hou van holland!’ shirtjes uitgedeeld aan de kleinste kindjes! (dankjewel Lydi) Daarna was het alweer etenstijd en gingen we terug naar de B&B. ’s Middags heb ik op de hospice aan school gewerkt en toen viel de stroom uit en zijn we maar terug gegaan naar de B&B. We gingen ook even boodschapjes doen want we gingen vanavond voor Lynette koken. We hebben heerlijke pasta op en bleven ’s avonds nog kuier en tv kijken. Het was zo gezellig dat we bleven slapen. Even snel spullen halen bij de B&B en toen weer terug na Lynette.
Dinsdag 10 mei
We stonden om kwart over 8 op en gingen ontbijten. Daarna liepen we terug naar de B&B want we zouden vandaag gaan paardrijden bij de leeuwenfarm. Om 9 uur kwam Dion (een man) ons ophalen. We gingen over een lang zandpad. Terwijl hij de paarden aan het opzadelen was mochten wij even gouw bij de leeuwen rondkijken. Het was echt heel mooi om ze zo te zien. Toen gingen we paardrijden, voor de eerste keer in mijn leven! Eerst in de bak en daarna over het pad en het veld in. Ik vond het erg hobbelig en soms wel eng als dat paard andere na deed en in gallop ging hihi. Om half 1 waren we weer terug op de B&B en om 1 uur werd ik geknipt door de schoondochter van Marthie. Zij heeft haar kapsalon aan de B&B. Om 2 uur liepen we weer aan naar de hospice. Nog lekker met de kindjes gespeeld en om kwart voor 4 bracht Abrie ons terug naar de B&B want het regende heel hard. Daarna ging ik douchen en gingen we eten. Na het eten liepen we naar Lynette en gingen we haar helpen met het verder inrichten van de lapa. Mama belde ook nog 20 minuutjes dat was erg gezellig. Om kwart over 10 liepen we terug naar de B&B en ging ik slapen.
Woensdag 11 mei
Vanochtend stonden we om half 8 op want Maartje en ik gingen vandaag voor de laatste keer op de kliniek in Rammulotsi werken. Om 8 uur kwam Chris ons ophalen. We hadden ’s ochtends spreekuur van zwangere vrouwen. Eerst voelen in welke ligging het baby’tje lag en daarna meette we de buikomtrek om te kijken hoeveel weken de vrouw zwanger was. Daarna met een soort ijzeren trechtertje luisteren naar de hartslag van het baby’tje. Dat was heel bijzonder om te voelen en te horen! Tussen de middag werden we opgehaald door Chris en gingen we lunchen op de B&B. We haalde lekker pizza. ’s Middags was het baby’s vaccineren. Om kwart voor 4 waren we klaar op de kliniek en reden we met Maggie mee naar de B&B want die was daar om haar eigen baby’tje te laten vaccineren. Daarna even administratie doen op internet en nog aan mijn opdrachten werken. Na het eten had ik mijn koffer en alle spullen ingepakt want we gingen donderdagavond bij Lynette slapen omdat Edwin en de ouders van Maartje daar ook gingen slapen. Verder heb ik ’s avonds niet veel meer gedaan. We gingen rond half 1 slapen.
Donderdag 12 mei.
Ik stond vanochtend om kwart over 7 op want Chris kwam ons ophalen om met de taxi’s mee te rijden. Snel ontbijten en om 8 uur was Chris er. We reden langs de plekken waar de taxi’s stopen en daar mochten wij ook uitstappen om met een taxi mee te rijden. We haalde alle kindjes op en die waren heel enthousiast om ons weer te zien! Rond kwart voor 9 waren we op de hospice. Eerst de kindjes eten geven en daarna gingen Maartje en ik de kleintjes in bad doen. Tussendoor kwam Leah ons roepen omdat een meisje van 2 jaar en 8 maanden gehoorapparaatjes kreeg. Ze kreeg dit van het ziekenhuis waar ze woensdag was geweest. Het meisje was van de complicaties van HIV bijna helemaal doof geworden en nu kon ze dan voor het eerst in haar leven weer horen! Eerst moest ze huilen omdat ze het geluid niet gewend was maar daarna was ze zo gelukkig en liep ze lachend rond en speelde met alles wat geluid maakte! Daarna was het alweer etenstijd. Wij liepen terug naar de B&B om te lunchen. Om 2 uur liepen we weer naar de hospice. ’s Middags nog gespeeld en de kindjes brood gegeven. Om 4 uur gingen we naar de townships. We gingen naar het huisje van Thato (die ik wil gaan adopteren). Chris ging in gesprek met de oma van Neo over dat ik op de hospice werkte en dat ik Neo graag zou willen adopteren en de oma was heel blij. Dat was wel een bijzonder moment. Om half 5 waren we weer terug op de B&B. We pakte onze koffers en zette alles in de auto en Chris bracht ons met de spullen naar Lynette. We gingen daarna met Lynette lekker eten en ’s avonds het Eurovisie songfestival kijken. Om kwart over 10 gingen we slapen.
Vrijdag 13 mei
Vandaag is het zo ver! We gaan naar het vliegveld Edwin en de ouders van Maartje ophalen. Om half 6 stonden we op en snel ontbijten want om 6 uur kwam Abrie ons ophalen om naar het vliegveld te gaan. Om half 9 kwamen we aan op OR Tambo. Deze weg heb ik ondertussen zo vaak gereden dat ik het zelf wel zou kunnen doen, hihi! We gingen koffie drinken en liepen daarna na de ontvangsthal. En daar kwamen ze aan, om 9.40! Ik was heel blij om Edwin te zien! We gingen naar de auto en reden daarna even naar de Glenn mall want mijn bedel van de leeuw was binnengekomen. Om 10 voor 1 waren we bij Lynette’s huis aangekomen. We gingen lekker lunchen en daarna naar de hospice. Edwin vond de kindjes ook heel leuk, hij had er al meteen 2 op zijn arm! We zouden daarna nog naar de leeuwenfarm gaan maar dat ging niet meer door. ’s Avond gingen we braaien en Marthie en haar man kwamen ook braaien. Marthie had een hele stapel post meegebracht voor mij. Wel 10 kaarten. Ik wil hiervoor graag, ome Rem & tante Femmie, fam. van Toorn, Lous en Rudie, Ben en Marja, Susan en Sander, fam. Cornelissen, Carin Bevers, Lenie en Sander, Hennie en Wies en Fam. Gijzen erg bedanken voor de leuke verjaardagskaarten die ik kreeg. Edwin had ook nog kaarten uit Nederland meegekregen en die waren van fam. Nijs, papa mama en Twan en het verhuisbericht van Laura & Erik, ook bedankt voor deze kaartjes! Het was erg leuk dat ik uiteindelijk toch nog alle kaartjes heb gekregen! De avond was gezellig maar we waren allemaal erg moe dus gingen om 10 uur slapen.
Zaterdag 14 mei
Vanochtend stonden we om half 9 op. De vrouwen gingen naar de vrouwenthee en de mannen bleven thuis luieren. De vrouwenthee is een jaarlijkse bijeenkomst dat gehouden word in een grote zaal bij de kerk. Het is eten en thee drinken. Het was gezellig om een keer mee te maken. Op het einde kwam er nog een man en vrouw zingen, dit was opzich wel leuk maar de vrouw zong niet zo mooi vond ik, een soort opera. We waren om 1 uur terug bij Lynette en we gingen om half 2 naar de leeuwenfarm. Dit was echt heel leuk om te zien. We reden met het bakkie over heel de plaats tussen alle hokken van de leeuwen. Daarna gingen we nog even thee drinken. We zouden nog bij Lynette’s bedrijf gaan kijken maar dat was gesloten dus we konden niet kijken. We gingen ’s avonds eten en Abrie, Marizaan en Faure kwamen nog even langs om kennis te maken. Ik heb daarna lekker in bad gelegen en om kwart voor 12 gingen we slapen.
Zondag 15 mei
Vanochtend stonden we om 8 uur op en gingen de spullen in het busje inpakken en daarna ontbijten. Om kwart over 9 reden we weg. We moesten ongeveer 600 km rijden tot in Hazyview. We hadden 3 keer gestopt om naar het toilet te gaan en koffie te drinken. Om half 5 waren we in Sanbonani park aangekomen. We kregen daar ons pasje en ons chalet nummer was 36a. We hebben een heel mooi ruim huisje met maar liefst 2 badkamers en we kijken vanaf ons balkon prachtig uit op een rivier. We pakten de spullen uit het busje en gingen daarna richting het winkelcentrum. Alle winkels waren al dicht dus we gingen maar pizza eten. Daarna nog wat drinken halen bij het tankstation en weer terug naar het huisje. Het is vandaag zondag dus weer tijd om mijn verslag te schrijven. Toen ik bijna klaar was kwam een meisje van de security ons roepen om bij chalet 40 te komen kijken omdat daar beneden 2 hippo’s liepen! Dus ik gauw mijn laptop opruimen en snel naar buiten. Eenmaal daar stond de hippo echt heel dicht bij, er was een mannetje en vrouwtje. We hebben flink wat foto’s gemaakt en liepen toen weer terug naar onze chalet. Nog lekker buiten zitten en ik ging verder met mijn verslag af typen en toen hoorde we ze weer. De hippo’s zijn nu 2 huisjes verwijderd van ons balkon! Wij blijven nog lekker buiten zitten en hopelijk staan ze straks voor ons balkon!

Volgende week zondagavond zet ik er weer een nieuw verslag op en hopelijk kan ik een dezer dagen nog foto’s up-loaden want internet is hier heel traag!

Ik ga nog even hippo’s spotten!

Veel lieve groetjes, Jolijn en Edwin

• 15 Mei 2011 - 20:05

Dicky, Gery En Twan:

Hoi Allemaal,
    dat is nog eens wat anders in de tuin !!! 2 hippo's én dan zo dichtbij. Wij zien alleen maar Molly en Pluis in de tuin.
    Maak er wat wat moois en gezelligs van en geniet er met z'n allen van!

Groetjes ons!

• 15 Mei 2011 - 21:22

Marja Heesakker:

hallo allemaal,
    ik geniet van de duiven in de tuin.
    veel plezier met z'n allen en geniet van alles wat jullie tegen komen in deze vakantie weken.
    groetjes marja en ben

• 16 Mei 2011 - 00:29

Ton Van Kampen:

Pasop vir zeekoeie!

• 16 Mei 2011 - 07:45

Lous:

He jo,

Wat heerlijk dat edwin nu bij jou is in het mooie zuid afrika. Dat is bizat hippo's in je tuin. Wij hebben hier alleen vissen, een pad, een kikker, soms een vogel en 2 katten hihi. Geniet van jullie vakantie en tot over 2 weekjes!

Dikke kus van ons

• 16 Mei 2011 - 10:23

Noortje:

Leuk weer een verhaal van je te lezen.
    Gezellig dat Edwin er nu ook is.
    Veel plezier! en tot snel!

• 16 Mei 2011 - 13:26

Dien:

Fijn dat jij en Edwin nu kunnen genieten van alles, wat jij nu bijna gewoon gaat vinden. Maar, blijf foto's maken. Want het is héeeeeeeel anders dan hier. Dan kunnen wij straks nog lekker met jou nagenieten van jou avontuur. Xxx Dien

• 16 Mei 2011 - 17:20

Vera:

Heee Jolijn!!

Haha vrouwenthee.. en dan komt er een man zingen!

Geniet van je vakantie / laatste weekjes!

Tot van de zomer! Groetjes uit Greece!

Liefs Vera

• 18 Mei 2011 - 10:08

Erik Van De Wouw:

Hoi Jolijn,
    Fijn dat het allemaal goed gaat.
    Het is toch allemaal wel heel bijzonder.
    Ik hoop dat je nog een fijne tijd hebt!
    Groetjes en tot ziens!

• 18 Mei 2011 - 10:25

Erik:

Supermooie foto's heb je Jolijn.
    Geweldig om te zien!

• 20 Mei 2011 - 12:34

Annie Van Meurs:

Fijn dat Edwin nu bij je is. Geniet nog maar lekker, dat heb je verdient. Erg moedig dat je dit hebt ondernomen.
    Je ziet er erg ontspannen uit op de foto's , dus je geniet er van. Nehalve als je boven op een paard zit. Trouwens ook dat vind ik dapper en moedig van je, ik doe het je niet aan. Zo hoog boven de grond op de rug van een groot paard. Geef mij maar een ponny, dan kan ik mijn voeten nog op de grond zetten. Nog veel plezier en tot volgende week zaterdag. En uiteraard een goede reis terug.
    kusjes en groetjes van Koos en mij.